недеља, 06 март 2016 21:00

Расписани ванредни парламентарни избори

nikolic-raspisao-izboreБеоград,04.03.2016- Председник Републике Србије, Томислав Николић, расписао је данас ванредне парламентарне изборе. На конференцији за новинаре, Николић рекао је да је дошло време да се грађани Србије изјасне о томе, да ли и даље подржавају реформе, које су, према његовим речима веома озбиљне и болне за готово све слојеве друштва.

Он је такође истакао да су избори одлична прилика да се утврди да ли постоје и боља решења за напредак Србије.

Воља грађана биће проверена на сва три нивоа, очекује се расписивање и избора за локалне самоуправе, као и за посланике АПВ, а гласање је предвиђено, истовремено 24. априла.

 

 

 

Пастор и Гојковић: Избори 24. априла на свим нивоима

Покрајински и локални избори биће одржани истовремено са парламентарним изборима, саопштили су данас у Новом Саду.

Председник војвођанског парламента Иштван Пастор и председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Они су на заједничкој конференцији за новинаре рекли да ће покрајинске, односно локалне изборе расписати за датум који данас председник Србије Томислав Николић одреди за одржавање ванредних парламентарних избора. Пастор и Гојковић су напоменули да је истовремено одржавање тих избора политички, економски и друштвено најисплативије. Пастор је потврдио да ће 22. марта расписати покрајинске изборе, а Гојковић да ће почетком наредне недеље расписати локалне изборе. Пастор је рекао да су његове ингеренције у погледу расписивања покрајинских избора и одређивања датума њиховог одржавања ограничене законом који каже да избори морају бити расписани 90 дана пре конституисања претходног и да морају бити одржани најкасније 60 дана од расписивања, а најраније 30 дана.

"Покрајински избори могу бити одржани у периоду од 22. априла до 22. маја, а ја ћу водити рачуна о томе да покрајински избори буду одржани у исто време када и републички и локални", рекао је Пастор.

Када је реч о локалним изборима, Гојковић је рекла да 14 општина у Србији неће имати сада изборе, а да она чека да се заврше одређене радње у Вождовцу и Земуну, како би видела да ли ће у свим општинама у Београду бити расписани избори.

На гласање 24. априла
Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и председница Скупштине Србије Маја Гојковић усагласили су се данас да локални и покрајински избори буду одржани 24. априла, пошто је председник Србије Томислав николић за тај датум расписао ванредне парламентарне изборе.

Пастор је изјавио да ће изборе за посланике у Скупштини АП Војводине расписати 22. марта, објављено је на сајту покрајинског парламента.

Гојковић је нагласила да, према важећим прописима, мора да сачека још неколико дана како би расписала локалне изборе, с обзиром на то да они неће бити одржани у 14 општина.

- Расписаћу изборе за локалне самоуправе после викенда, када истекну ови рокови. Учинићу то као Пастор из разлога економичности и практичности, за исти дан за када ће бити расписани и покрајински и републички избори, рекла је Гојковић.
(ФоНет)

306028
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
38
314
756
302819
38
7616
306028
Ваш IP: 3.223.3.101
У Србији је 01.04.2020 01:21
Счетчик joomla