понедељак, 28 септембар 2015 09:30

Две деценије од злочина у Вариводама

вариводеспом28.09.2015- На данашњи дан пре 20 година, у селу Вариводе, поред Книна, убијено је деветоро, углавном старијих људи између 60 и 80 година. За злочин који се десио скоро два месеца после акције “Олуја”, до данас нико није одговарао. Било је то скоро два месеца пошто је Фрањо Туђман подигао заставу на книнској тврђави. У далматинском селу Вариводе, 28. септембра 1995. године убијено је дeвет људи. Сви они поверовали су позивима да им се ништа неће десити, ако остану код својих кућа. У селу је после 5. августа остао и муж Милке Берић, који је убијен на прагу своје куће.

"Као што је Туђман изјављивао да не треба бежати из својих кућа, он је поверовао. Он је рекао да не треба да идемо, да неће нам фалити ни длака с главе. Само су људи били паметни па су отишли, јер оно што је остало све је било побијено", сећа се Милка Берић, супруга убијеног Шпира.

Захваљујући снимцима УН телевизије, за злочин у Вариводама сазнао је цео свет. Под притиском међународне заједнице започела је истрага. Заједничка истрага вођена је и за злочин у селу Гошићу. У оба злочина учествовали су исти људи, који су пред полицијом признали злочин. "Читао сам изјаву пред полицијом једног од оптужених, који је рекао да, када је ишао са тројицом да види те четнике – јер неко га је позвао да побије четнике у Вариводама – и када су их позвали, видели су двоје стараца, седе на неком свом трему испред куће. Овај је пуцао у њих одмах и ја сам му рекао: 'Па, нису то четници, то су старци", прича директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац. Међутим, када је суђење у Задру почело, сви су злочине негирали. На крају, сви су ослобођени због недостатка доказа.

"Кад имате сад суђење за ратне злочине, људи имају невероватно слабо памћење, ничег се не сећају, све су заборавили, а ви можете судити некоме само на темељу доказа и исказа сведока", указује председник Хрватског хелсиншког одбора Иван Звонимир Чичак.

На крају, Врховни суд Хрватске пресудио је да је оно што се десило у Вариводама био терористички акт за који је одговорна држава Хрватска. На основу те пресуде, неки од потомака убијених добили су новчану одштету. Али за злочин до данас нико није одговарао.

"И дан-данас они нису ништа криви, а свако вече траже правду за своју Хрватску, за свој народ. Нама не треба правда", наглашава Милка Берић.

Двадесет година после злочина, мештани села Вариводе кажу да су уморни од понављања истих прича које нико не чује.

Текст: РТС

330467
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
64
133
1056
328117
1939
8237
330467
Ваш IP: 34.229.119.29
У Србији је 13.07.2020 08:07
Счетчик joomla