понедељак, 06 JULY 2015 11:05

Рушење једног мита

сребБеоград,05.07.2015- Ових дана актуелна, фамозна британска резолуција предложена у СБ УН, која има за циљ дефинисати злочин у Сребреници као геноцид Срба над муслиманским живљем, много експлицитније него је то у ствари био, са несагледивим последицама по српски народ у РС, Србији и уопште, покренула је још један покушај, да се права истина изведе на видело, не са циљем минимизирања злочина, већ сагледавања објективних околности и стварних догађаја из тог периода. У организацији холандске НВО „Историјски пројекат Сребреница" дана 04.јула организована је научна конференција у Београду „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда", где су изнети нови докази и тезе, супротне, онима које су садржане у поменутој британској резолуцији. После свестраног, мултидисциплинарног разматрања свих главних аспеката догађаја у Сребреници и око ње у јулу 1995, чија се двадесетогодишњица ове године обележава, учесници научног скупа, извели су следеће закључке у завршном документу:
(1) Постоје две упоредне верзије сребреничких догађаја, службени наратив који промовишу и покушавају да наметну геополитички интереси којима одговара, и суштински различито научно утемељено сагледавање истих дешавања. Све учесталији захтеви у разним земљама за злоупотребом политичког процеса како би се критичка анализа Сребренице спречавала, па чак и кривично гонила, одражава дубоку кризу службеног наратива и неспособност његових протагониста да се упусте у расправу са ослонцем на проверљиве чињенице. Истовремено, то представља озбиљну општу претњу по интегритет свих облика научног истраживања и људска права свих, који се тиме баве.
(2) Излагачи на научном скупу су размотрили и критички проанализирали кључне тачке службеног сребреничког наратива и указали су на низ озбиљних недостатака. Аргументовано су оспорени правна квалификација догађаја као „геноцида" и број наводних жртава; истражено је политичко коришћење „Сребренице" као плашта за систематско кршење међународног права и нападе на суверене државе под изговором „спречавања геноцида"; са забринутошћу је истакнуто позивање на неутемељене постулате службене верзије као борбеног поклича за продубљивање међунационалних напетости и средства за радикализацију исламистичког фактора; и размотрена је до сада потискивана обавештајна позадина исконструисаног сребреничког наратива.
На пољу фактографије догађаја, излагања су покрила широк спектар тема. Међу њима су легитимни борбени губици 28.дивизије Армије БиХ у јулу 1995. и злоупотреба погинулих у функцији лажног приказивања као жртава „геноцида"; стручни приказ војне операције „Криваја-95" замишљене ради сужавања заштићене зоне Сребреница на градску територију и разлози за њено извођење; кривотворење ДНК технологије у циљу фабриковања зацртаног броја сребреничких жртава; и злочини против српског становништва сребреничког подручја, почињени од стране локалног команданта АРБиХ Насера Орића и његових никад разоружаних снага, које су свирепо деловале против цивилног становништва све време ратног сукоба, и пре и после успостављања заштићене зоне.
Најзад, учесници скупа су саслушали извештаје о страдању српског становништва сребреничког краја за време Другог светског рата и о стању међунационалних и међуверских односа у Сребреници данас. Представник студентске организације која је покренула масовну петицију државним функционерима Србије да не учествују на овогодишњем обележавању у Поточарима такође се обратио и изложио разлоге који су мотивисали студенте.
(3) После свеобухватног проучавања изложених чињеница и аргумената, учесници научног скупа изражавају индигнирану осуду тенденциозне резолуције о Сребреници коју у Савету безбедности УН предлажу Велика Британија и неке друге државе, где се под кринком „помирења" инсистира на неприхватљивом кривотворењу стварних догађаја на које се резолуција односи. Учесници осуђују сваки покушај коначне валоризације сребреничких догађаја без претходног отварања и доступности свих релевантних архива и робустне стручне дебате, без политичких утицаја или притисака, да би јавност стекла чињенички утемељену, уравнотежену и професионално одговорну слику о овој важној теми.
(4) Учесници скупа изражавају искрено жаљење због свих жртава ратног сукоба не само у Сребреници, него свуда у Босни и Херцеговини. Као оруђе агресивне политике хегемонистичких сила, Сребреница је током задњих двадесет година цинично злоупотребљавана за агресивне нападе на низ муслиманских земаља и директно је одговорна за масовно убиство стотина хиљада муслиманских верника. Њих се са посебним пијететом сећамо у овом рамаданском периоду и молимо се за мир њиховим душама, као и за покој душа свих православних жртава сребреничког краја.
Учесници научног скупа су били: Ања Филимонова, Александар Павић, Вељко Ђурић, Џевад Галијашевић, Радован Пилиповић, Радомир Павловић, Радован Радиновић, Стефан Каргановић, Милош Милојевић, Ратко Шкрбић, Милош Марковић и Марко Шукало.
Извор: „Историјски пројекат Сребреница" (SREBRENICA HISTORICAL PROJECT, Postbus 90471,2509LL Den Haag, The Netherlands, Web site:www.srebrenica-project.org )

306042
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
52
314
770
302819
52
7616
306042
Ваш IP: 3.223.3.101
У Србији је 01.04.2020 01:37
Счетчик joomla