петак, 06 децембар 2013 11:22

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ВОЈНА ЛИЦА

 

Београд, 06.12.2013.- О МОГУЋНОСТИМА ОСТВАРИВАЊА ПРАВА НА НАКАНДУ ЗА ШКОЛОВАЊЕ код случајева смрти (погибија, последица рањавања, болест) родитеља

У складу са важећим законским прописима:

Војна лица су професионална војна лица, војници на служењу војног рока и лица у резервном саставу док се налазе на војној дужности у Војсци Србије.

Професионална војна лица су официри, подофицири и професионални војници.

Деца војног лица које погине или умре од задобијене ране, повреде или озледе, односно болести која је настала или се погоршала као последица вршења војне службе, а која су рођена у браку, ван брака, или усвојена, ако нису старија од 18 година, односно 26 година, ако се налазе на редовном школовању, осим деце која су у радном односу, а без обзира на године живота – ако су трајно и потпуно неспособна за рад, имају право на месечну новчану накнаду за време школовања и друге накнаде у вези са школовањем, ако не остварују стипендију по другом основу.

• Дете остварује стипендију по другом основу, ако су му за време школовања, према општем акту школе, бесплатно обезбеђени смештај и исхрана.

• Редовним школовањем сматра се време трајања школовања у земљи, које је општим актом школе, односно одговарајућег факултета одређено као време потребно за завршетак те школе, односно факултета, у које се рачуна и апсолвентски стаж, ако је тај стаж утврђен, а најдуже до краја месеца у коме се према одговарајућем акту факултета, завршава апсолвентски стаж.

Накнада за школовање обухвата:

- месечну новчану накнаду (Образац-1),
- накнаду за набавку књига и школског прибора (
Образац-2) и

- накнаду за групну рекреативну наставу/екскурзију (Образац-3).

• Накнада за групну рекреативну наставу, односно екскурзију исплаћује се ученику основне и ученику средње школе у износу који појединачно плаћају остали учесници, према доказу који издаје надлежни орган школе.

Накнада за набавку књига и школског прибора не припада студенту коме је по општем акту факултета признат апсолвентски стаж.

Накнада за школовање не припада кориснику накнаде који поново уписује исти разред средње школе, односно годину студија.

Процедуре за остваривање права:

• Поступак за остваривање права на накнаду за школовање покреће се на захтев странке уз који се доставља пратећа документација. (Образац - 1)

• Поступак за остваривање права на накнаду за набавку књига и школског прибора покреће се на захтев странке уз који се доставља потврда/уверење о уписаној години школе, односно факултета-студија. (Образац - 2)

• Поступак за остваривање права на накнаду за групну рекреативну наставу, односно екскурзију покреће се након реализације, а на захтев странке уз који се доставља потврда издата од надлежног органа основне - средње школе. (Образац - 3)

• Промене које су битне за остваривање права на накнаду за школовање (на пр. завршетак/престанак школовања, заснивање радног односа, остваривање права на стипендију, промена адресе, промена текућег рачуна...) странка/корисник накнаде или његов законски заступник је дужна да пријави у року од 8 (осам) дана од дана настанка промене.

Сви обрасци са пратећом домунтацијом подносе се на адресу:

Министарство одбране
Сектор за људске ресурсе
Управа за традицију, стандард и ветеране
ул. Немањина бр. 15
11000 Београд.

Интересенти се могу информисати о накнади за школовање на следеће начине:

  • позивањем на телефон 011/3201-689 , у времену од 11 - 14 часова,

  • путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

    У циљу добијања одговора, потребно је послати и следеће податке: име, име једног родитеља и презиме, УП број акта под којим је заведен захтев за накнаду за школовање.

http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4395

412855
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
49
116
773
410261
773
7884
412855
Ваш IP: 3.238.7.202
У Србији је 06.03.2021 05:15
Счетчик joomla