уторак, 24 септембар 2013 09:40

У гостима код руских добровољаца и падобранаца

4v gostjah19.09.2013.- На позив Савеза падобранаца Русије Русију је посетила делегација из Републике Српске и Србије. Министара за рад и борачко-инвалидску заштиту Петра Ђокића и јавне посланике примила је Државна дума, Тројице-Сергијева лавра, присуствовали су егзибиционим наступима руске војске. А последњег дана посете у Москви је протекао сусрет са ветеранима бојевих дејстава на Балкану: сетили су се битке на Заглавку, преминулих другова, а уједно су алудирали да су сви још „у строју“.Говори Сава Цвијетиновић, председник удружења српско-руског пријатељства Завет из Бијељине:

“И сам сам био активни учесник овог рата и ту тековину коју имамо, Републику Српску, ценим више него било шта на свету. А у томе су нам свакако помогли руски добровољци. То што их није послала Русија, то што су они, вођени свом љубављу према српском народу дошли, тим више ценимо њихову жртву у овом рату.Између осталог, односи Русије и Републике Српске не базирају се само на прошлости. У току посете разматрани су разни пројекти.
Разговарали смо о могућностима економске сарадње и Русије. О томе је било говора и у Думи и током сусрета са губернатором Калужске области. Очекујем да ће у наредном периоду доћи до неке конкретне сарадње. Постоји интерес од једне авиакомпаније у Русији да успостави неке, за почетак, чартер летове за Бања Луку како бисмо имали директну везу.”
Говорило се и о Косову, нису узалуд међу домаћинима српске делегације генерал-потпуковник Николај Стасков, једна од кључних фигура Марша на Приштину 1999. године, и како истиче Љубиша Ристић из Завета, човек кога ће српски народ дуго памтити.У српском народу је потпуно занемарен један догађај, који је од колосалног значаја. Наиме, када је након завршетка НАТО-агресије на Југославију руска војска ушла у Приштину, она је спасила више десетина хиљада српских живота јер потоњи догађаји су показали да је био припремљен погром над православним народом и да је једино улазак руске војске спречио да се деси сурова егзекуција над невиним становништвом.
Љубиша Ристић каже да је посета Москви била и свечана и радна истовремено. Мада најважнији није чак ни акциони план, већ атмосфера српско-руског пријатељства, истакао је наш саговорник.

 

http://www.srpska.ru/article.php?nid=21299

412838
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
32
116
756
410261
756
7884
412838
Ваш IP: 3.238.7.202
У Србији је 06.03.2021 04:42
Счетчик joomla