уторак, 25 јун 2013 13:38

Пријем за породице погинулих руских добровољаца

rsprijem2Бањалука, 25.06.2013.- Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Српска дугује велику захвалност породицама погинулих руских добровољаца, који су помогли српском народу када му је било најтеже, у Oдбрамбено–отаџбинском рату. "Настојимо да његујемо повезаност са овим породицама, да их дочекујемо као браћу и сестре. Увјерен сам да ћемо овај однос трајно сачувати, те показати шта заједничким дјеловањем и жртвовањем можемо да остваримо и шта братска љубав и повезаност између српског и руског народа може да значи у кризним тренуцима", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци на пријему за породице руских добровољаца који су погинули у Oдбрамбено-отаџбинском рату Српске.

Министар је подсјетио да је у јединицама Војске Републике Српске током минулог рата било ангажовано око 700 руских добровољаца, да их је 47 погинуло, а неки су остали инвалиди. "Република Српска је за скоро све чланове њихових породица, у складу са Законом о правима бораца и ратних војних инвалида, осигурала њихов статус у систему борачко-инвалидске заштите. Ову посјету породица руских добровољаца искористићемо да онима који до сада нису остварили своја права то омогућимо", рекао је Ђокић. Према његовим ријечима, ова посјета има за циљ да се не заборави важна улога руских добровољаца у борби за Републику Српску и за слободу српског народа. "Одбор Владе Републике Српске уврстио је посјету ових породица у календар обиљежавања значајних догађаја из протеклог рата. На тај начин жељели смо дати додатан значај ангажовању њиховох најближих и огромној жртви коју су дали у борби за Српску, а то су њихови животи", поручио је Ђокић. Истакао је да је долазак руских породица прилика да се посјете и гробна мјеста њихових најближих који су животе положили за Српску. Супруга погинулог руског добровољца Људмила Тамиљина из Сибира рекла је да Влада Српске и цијела Република Српска итекако воде рачуна да се очува успомена на страдале руске добровољце, те да њихове породице остваре своја права. Она је додала да јој је супруг погинуо у децембру 1994. године као припадник "Бијелих вукова".

извор: Влада РС http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpb/media/vijesti/Pages/Prijem_za_porodice_poginulih_ruskih_dobrovoljaca.aspx

412845
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
39
116
763
410261
763
7884
412845
Ваш IP: 3.238.7.202
У Србији је 06.03.2021 04:59
Счетчик joomla