Јавне расправе о новом борачко-инвалидском закону

 

nsjavnarasprava001Београд, 13.05-03.06.2019- На иницијативу Владе Србије, ресорно Министарство је урадило радну верзију текста новог борачко-инвалидског закона. Иако су очекивања свих категорија бораца и породица погинулих била велика, увидом у текст, иста нису ни у минимуму задовољена. Јавна распарава је у току и траје од 13. маја до 03. јуна у 15 градова у Србији, након чега ће се вероватно приступити изради коначне верзије , на основу примедби и предлога бројних удружења и појединаца. „Патриотски фронт“ је учествовао на већини јавних расправа, и ако није позван нити консултован при самој изради нацрта. 

 

Према ставу наше организације, али и према јавно израженом мишљењу највећег броја других организација, појединаца из свих категорија борачко-инвалидске заштите, ова верзија Нацрта је до сада вероватно најлошије решење. Не постоји ни основ права, нити су она предвиђена, текст је изузетно лоше конципиран, непрецизаних одредби и поново не препознаје категорију „борца“/ратног ветерана 1990-1999. који до сада није остварио статус војног инвалида, односно не признаје се статус за 90% борачко-инвалидске популације. Такође, неопходно је уважити реалност постојања категорије бораца, држављана Србије који су у време грађанског рата у СФРЈ учествовали, прво у оквиру ОС СФРЈ, а затим до 1997. године као снаге у одбрани под заштићеним зонама УН (бивша РСК). Истовремено члан који регулише „доказна средства“ се мора nedjojavnaraspraконципирати, тако да и људи чији су документи из објективних разлога нестали или недоступни, могли доказати статус, а после и остваривати једнака права као и остали са статусом „борца“. Недопустиво је и супротно законима и највишем, Уставу РС да се РВИ или другим категоријама умањују стечена права, а „ПФ“ подржава захтеве осталих организација, конкретно око неопходности измештања борачко-инвалидске заштите у нови, засебан ресор (своје Министарство) или Минстарство одбране, установљавање новог Дана ветерана за све – Видовдана, борачког додатка за све борце без обзира на материјални статус као национално признање, увођење споменица, медаља или одликовања, спектар права који имају ветерани околних, па и много економски слабијих земаља окружења. Неопходно је укинути вештачку баријеру за остваривање статуса РВИ по основу болести (ограничено право на 5 година), насталих као последица учешћа у оружаним акцијама,  ПТСП и изложености радиоактивном зрачењу или другим хемијско-биолошком агенсима.

Конкретно, без јасних измена и недвосмислених формулација у Чл. 4, Чл. 30, Чл 117. и Чл 121. и адекватним, суштинским правима за све категорије, овај Нацрт закона је за нас потпуно неприхватљив и у супротности је не само са највишим правним актом наше земље Уставом, већ и међународним правом и конвенцијама о људским правима.

 

Такође, представљена верзија Нацрта је у потпуној супротности са обећањима у јавном обраћању представника предлагача (министар Ђорђевић) од 18.04.2019. године: https://youtu.be/N0Gi7PZZ4h8

 

„Патриотски фронт“ је предао у писменом облику своје мишљење, примедбе и предлоге за исправке и допуне или потпуно повлачење овог нацрта из даље процедуре, до израде некога новог, са конкретним решењима и правима.

Текст Нацрта закона који је у јавној расправи, као и остала попратна документација може се видети на званичном сајту Министартсва: https://www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/predlozi-i-nacrti/sektor-za-pio-i-boracko-invalidsku-zastitu

401693
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
99
115
214
399771
3779
12665
401693
Ваш IP: 3.232.133.141
У Србији је 19.01.2021 20:33
Счетчик joomla