Комеморација у Јасеновцу

121455212.05.2013.-ЗАГРЕБ/БАЊАЛУКА, У меморијалном подручју Јасеновац, на месту бившег усташког логора смрти, код споменика Камени цвет, данас ће бити одржана комеморација у знак сећања на пробој последњих затвореника логора 22. априла 1945. године, али и у знак почасти на све страдале и преживеле логораше. Комеморација је до сада била одложена због наводних поплава у поменутом подручју. Најављено је обраћање хрватског председника Иве Јосиповића, председника Сабора Јосипа Леке, министра рада Миранда Мрсића, као изасланика премијера Зорана Милановића, председнице Савета меморијалног подручја Јасеновац Катице Седмак и представника логораша.

Комеморација почиње сусретом с логорашима, након чега ће колона с венцима отићи до споменика, рада вајара Богдана Богдановића, где ће се одржати комеморација која почиње минутом ћутања за све жртве логора. После говора следи молитва представника верских заједница у Хрватској, а онда и полагање венаца делегација у крипту споменика.

Као и сваке године комеморацији присуствују представници српских, јеврејских и ромских организација, представници логораша и антифашистичких бораца из Хрватске, Србије, 188013 kujasenovac-foto-reuter fСловеније и БиХ, као и дипломатски кор. Према подацима Меморијалног подручја Јасеновац, до марта ове године прикупљена су имена и подаци за 83.145 жртава, док је на списку Музеја жртава геноцида у Београду до сада поименично наведено нешто испод 89.000 жртава.

Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидацију затвореника. Око 600 од укупно 1.073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91. Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијено је и спаљено заједно с логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.

Питање броја жртава било је предмет манипулација, јер су се процене кретале од неколико хиљада до око 30 хиљада у Хрватској и од 700.000 до милион у Србији.

 

43545Дан сећања и на усташке жртве у Доњој Градини

Дан сећања на жртве усташког геноцида биће данас обележен и у јасеновачком логору Доња Градина. У организацији Одбора за обележавање страдања жртава тог логора, биће положено цвеће у Спомен подручју Доња Градина, служен парастос и помен. Парастосу и помену у Доњој Градини присуствоваће званичници Републике Српске и региона, као и представници политичких, верских, културних институција. Обележавању ће ове године присуствовати висока делегација из Израела коју ће, како је најављено, предводити заменик израелског министра иностраних послова Зев Елкин, пренела је РТРС.

(РТВ)

Музејска поставка у Јасеновцу не приказује усташке злочине

33468Бивши члан Управног одбора Спомен-подручја Јасеновац Јулија Кош упутила је писмо амбасадорима у Хрватској у коме их обавештава да стална музејска поставка у Спомен-подручју приказује лажну, ревизионистичку слику некадашњег концентрационог логора Јасеновац, а не приказује причу о злочину. "Основни проблем музејске поставке је у томе што су информације о историјској истини о злочину почињеном у Јасеновцу приказане замагљено, уз систематско избегавање јасног приказивања иједне битне информације. Ова поставка не приказује причу о злочину", наводи се у писму које преносе медији у региону. Јулија Кош прецизира да музејска поставка посетиоцима не нуди одговоре на најважнија питања - да су злочин починиле усташе у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године, да је злочин почињен над Србима, Јеврејима и Ромима, али и заробљеним партизанима, и да је почињен систематским окрутним масовним убијањем, заснованом на усташким расним законима и њиховој општој политичкој идеологији. "Већ више од седам година упорно пледирам на високе државне функционере да нешто учине на исправљању овог проблема. Али, они су, активно или пасивно, одбили да утичу на мењање ове сталне музејске поставке", каже она.

(Танјуг)

 

328981
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
108
198
864
325532
453
8237
328981
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 18:48
Счетчик joomla