Акциони план - шта садржи и предвиђа?


akcioni plan11Нови Сад, 09.10.2017- Објављивањем интегралног текста „Акционог плана за побољшање положаја ратних ветерана“ Покрајинска влада је омогућила увид у овај документ. Из њега се могу добити информације о извештајима локалних самоуправа о досадашњем стању у борачко-инвалидској заштити, мерама помоћи, закључку и предлогу Покрајинског секретаријата о потреби унапређења нивоа заштите у свим локалним самоуправама, са наглашеним ставом, да се додатне мере примене и на категорију ратних ветерана, што до сада није био случај.
 
Процес одлуке је започео посланичким питањем Зорана Вранешевића у Покрајинској скупштини фебруара месеца 2017, када је упозорено на неједнак третман у локалним самоуправама према категорији ратних одговор на посл питањеветерана, односно затражено уједначавање критеријума за мере помоћи са другим маргиновализованим категоријама становништва. На основу истога, као и у разговору са представницима удружења ратних ветерана и РВИ, породица погинулих бораца, Покрајинска влада је до маја исте године проверила информацију, након тога послала дописе општинама и градовима у АПВ и дошла до потребних, релевантних података.
 
На основу истих, ресорни Секретаријат је сачинио акт предлога "Акционог плана", који је усвојен на седници ПВ 04.октобра 2017. године.
Између осталога, закључак је био следећи:
"На основу података из локалних самоуправа са територије АП Војводине, утврђено је да постоје велике разлике у броју, врсти и обиму олакшица које органи локалне самоуправе обезбеђују на својој територији, с тим, да олакшице у већини случајева остварују искључиво ратни војни инвалиди и корисници породичне инвалиднине, а не и учесници оружаних акција 90-тих и рата 1999, превасходно због тога што важећим прописима из области борачко-инвалидске заштите није обухваћена категорија ратних ветерана.
Зато је основни циљ овог акционог плана проширење круга корисника у смислу укључивања и учесника оружаних акција 90-тих и рата 1999. године у оне категорије становника које могу да имају олакшице."
 
za lok samoupraveОвакав став, као и конкретни предлози и рокови за спровођење мера, представљају значајан, први помак у побољшању статуса не само ратних ветерана, већ и других категорија из домена борачко- инвалидске заштите. Такође, након 1998. ово је први пут да државне институције званично доносе сличан програм мера подршке бившим борцима из периода ратова 1990-1999, за сада на територији АП Војводине, али као добар пример и осталим деловима Републике.
На жалост, у недостатку правног оквира (закона о ратним ветеранима) ово је био максимум остваренога у смислу признавања статуса и побољшања положаја бивших бораца. Остаје, да се контролним механизмима и заједничким деловањем Покрајинске администрације, локалних самоуправа и удружења, наведено спроведе у пракси и у потпуности, доследно реализује.
 
Кључни циљ, доношење закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица и даље остаје приоритет, али је он у надлежности Републичког парламента и до сада није било воље, нити значајног помака на његовом доношењу, иако је неколико предлога таквог закона упућено надлежним институцијама.
"Патриотски фронт" ће сам или са другим организацијама и даље инсистирати, на овоме, једином системском решењу и настојаће у наредном периоду, да се оваква иницијатива коначно нађе пред посланицима Републичке Скупштине.
 
328714
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
39
147
597
325532
186
8237
328714
Ваш IP: 35.173.48.53
У Србији је 02.07.2020 05:14
Счетчик joomla