Тужбе за дискриминацију

presuda04.09.2017- Ради избегавања разних дезинформација и злоупотребе ратних ветерана и удружења од стране представника неких других организација и појединаца, Главни одбор „Патриотског фронта“ је на својој ванредној седници 04.09.2017. донео следеће закључке и упутства:
 
1. Удружење обавља и обављаће у наредном периоду техничку подршку свом чланству и другима, који то нису, у процесу прикупљања документације за тужбене захтеве у случају „ратне дневнице“, тј. дискриминације на основу места пребивалишта и накнаде нематеријалне штете за период ратног стања 1999. године;
2. Ову активност ће обављати волонтери „Патриотског фронта“ чији одбори желе то да раде и где постоје услови. Овлаштено лице одбора није дужно да прикупља документацију и обрађује предмет лицима, која нису чланови удружења; 
3. Забрањује се подружницама, овлаштеним лицима, појединим члановима организације или лицима која имају било какве везе са удружењем, да у име и за наводни „рачун“ Патриотског фронта“ своје техничке услуге наплаћују у новцу, натури или на неки трећи начин;
4. Забрањује се подружницама и овлаштеним лицима истих, да мењају клаузуле уговора и пуномоћја достављеног као образазац из Централе удружења;
5. Једина овлаштена адвокатска канцеларија у овом тренутку, са којом „Патриотски фронт“ на територији Републике Србије има постигнут договор, да врши правну заштиту чланства и оштећених ратних ветерана су адвокат Зоран Пуношевац и Бранислав Поповић, Газиместанска 10/1 из Крушевца. Разлог споразума са поменутим адвокатима је њихов пристанак да потпуно бесплатно (за чланство и удружење) врше правну заштиту чланства, као и доказ, да су у предметним процесима већ имали добијене и реализоване, позитивне пресуде. Удружење од адвоката нема, нити је тражило било какав финансијско-материјални проценат или накнаду. 
6. Овлаштена лица организације не могу, нити су дужна да прејудицирају чланству исход тужбеног процеса, везујући га за позитиван-негативан исход, конкретан рок и износ новчаног обештећења, јер је та активност искључиво у надлежности Судова, адвоката и других државних органа;
7. Овлаштена лица организације су дужна да упозоре сваког члана, да је поменути тужбени захтев њихова лична воља, нема утицаја на статус чланства у организацији и да сваки члан може слободном вољом одлучити, жели ли или не предузети предметне правне радње са поменутим или неким другим адвокатима;
8. Годишња чланарина је обавеза сваког члана, износи 300,00 динара за све одборе у земљи и нема директну везу са прикупљањем документације. Овлаштена лица која воде технички посао регистрације чланства имају дискреционо право, да прописани износ чланарине не наплате у случајевима када члан нема средства, поднесе доказ да је социјално угрожен или из било ког другог разлога не жели да плати прописани износ чланарине. Такође, неплаћање чланарине у континуитету од две и више година подразумева губљење статуса члана удружења (Статут организације).
9. Удружење „Патриотски фронт“ задржава дискреционо право, да прекине са активностима прикупљања документације када процени да је престала потреба, односно када овлаштени адвокати исто затраже. Чланство ће на време, путем информисања у канцеларијама удружења бити обавештено о роковима прикупљања документације;
10. Потписивањем уговора и давањем пуномоћи овлаштеним адвокатима чланови удружења све правне радње настављају у контакту са поменутим адвокатима. „Патриотски фронт“ ће пратити процесе, давати чланству потребне информације које буду доступне и вршити потребну техничку подршку везану за предану или недостајућу документацијуу, сво време док судски процеси не буду окончани.
 
Образложење:
 
Ови закључци са седнице Главног одбора су неопходни, због разних непрецизних, па и злонамерних информација, везаних за предметне тужбене захтеве и активности које „Патриотски фронт“ врши у истом смислу.
Удружење је приступило прикупљању документације у складу са законом и својим Статутом, на захтев свога чланства, обезбеђујући најповољније услове за ратне ветеране у духу борбе за неостварена права. Документација се прикупља у Новом Саду, Апатину и Бачкој Паланци.
 
Предметне тужбе су изнуђено средство, јер тужено Министарство одбране није до данас нашло договорно решење са свим бившим борцима, учесницима одбране од НАТО агресије 1999. Садашњи судски процеси се не воде за наплату материјалне штете, већ за доказивање дискриминације на основу места пребивалишта. Након тога, у случају позитивних пресуда /већ донешен известан број од стране Виших судова и потвђен од стране Врховног Касационог суда/ ће се подносити тужба за наплату нематеријалне штете. Према досадашњим сазнањима и пресудама, зависно од судова и месне надлежности, као и других околности финансијски износ нематеријалне штете је од 50-120.000 динара по појединцу.
Дискриминација на основу места пребивалишта се доказује на основу „Закона о забрани дискриминације“ из 2009. године, који није био на снази у фази судског процеса пред Међународним судом у Стразбуру, због чега је читав процес враћен пред домаће правосуђе.
1280x0 Presuda-viseg-sudaУ овом тренутку, само адвокатска канцеларија „Алексић“ из Ниша, која је и започела ову правну борбу има преко 40.000 предмета и тужбених захтева. Уз поменуту канцеларију, бројна удружења ратних ветерана и инвалида, са другим адвокатима подносе сличне тужбене захтеве. 
На жалост, на челу појединих удружења и организација се налазе неодговорни појединци, који сву поменуту активност и друге организације компромитују својим недоличним радњама, дезинформацијама и покушајима да извуку финансијску корист заједно са адвокатима које ангажују, кроз разне наметнуте таксе и проценте које наплаћују од чланства. Такође, користе сваку прилику како би оптужили друга удружења и адвокатске канцеларије, јер их сматрају конкуренцијом. „Патриотски фронт“ се ограђује од таквих.
 
 
„Патриотски фронт“ се нада, да ће државни органи и Министартво одбране ипак у догледној будућности разумети потребу договора и избећи наставак све већег броја судских процеса и тужби, изналажењем праведног решења за све оштећене.
330486
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
83
133
1075
328117
1958
8237
330486
Ваш IP: 34.229.119.29
У Србији је 13.07.2020 08:36
Счетчик joomla