Видовдан- 10 година "Патриотског фронта"

tribina bp09102015000Бачка Паланка, 28.06 2017- На данашњи дан, пре десет година, група истомишљеника ношена идејом борбе за неостварена права ратних ветерана из ратова 1990-1999. основала је удружење „Патриотски фронт“. Симболично, на један од највећих историјских датума нашег народа – Видовдан.
 
Оснивачка скупштина 11 оснивача, одржала је своју седницу у Бачкој Паланци, а недуго затим, организација је регистрована у складу са законом и уведена у јединствени регистар АПР.
protest16За 10 година постојања и рада, удружење је прешло трновити пут залагања за нешто, што се сматра нормалним и разумним, али на жалост и деценију од почетка, ни данас немамо остварен основни циљ- Закон о правима ратних ветерана и члановима њихових породица.
 
2012. године је „Патриотски фронт“ заједно са неколико других организација кроз „Савез ратних ветерана Србије“ предао Народној скупштини предлог закона, али тај акт никада није озбиљно прихваћен и стављен у скупштинску humakcijaпроцедуру усвајања. Уз исти и ресорно Министартсво је покренуло израду свог нацрта, такође никада реализованог...Све друго је померено са „мртве тачке“, назив „ратни ветеран“ који није био ни у употреби, данас се одомаћио и користи се у терминологији медија и институција. Изведено је на стотине акција помоћи и самопомоћи члановима и породицама погинулих бораца, спроведени су бројни пројекти на пољима социјалне, здравствене, правне заштите, као и бриге о младима, очувању културне баштине и неговању традиције. Преко 160 хуманитарних акција је део „историјата“ у протеклом периоду од добровољног slika za sajt kamp20148давања крви до масовног учешћа у санацији подручја погођених елементарним непогодама. Иницирано је или својим средствима подигнуто више спомен обележја погинулим борцима 1990-1999. Склопљено је преко 40 споразума о сарадњи са сродним и другим организацијама, које се залажу за исте циљеве.
У међувремену, од свечаног пријема првих 50 чланова, данас је тај број прешао 15.000, од једног одбора у Бачкој Паланци, формирано је укупно 39, а деловање организације је проширено и на Републику Српску, Македонију, дијаспору и Русију. За свој рад, осим моралне сатисфакције, удружење је добитник бројних признања, како из земље, тако и из дијаспоре, Цркве и иностранства. Име „Патриотског фронта“ је препознатљиво, како у Србији, региону, тако и у иностранству.
 
spomenИпак, показало се да ни 10 година није довољно, да би се променила свест оних који креирају државну политику и преовладало (политичко) мишљење, да они који су дали највредније за своју земљу, поштујући Устав и законе, треба да буду правно заштићени. Попут свих других, у региону, Европи и већини земаља света. Да ли ће и када, одговора још нема. Једини одговор је, да почетни мотив и размишљање оснивача није усахнуо. Борићемо се док смо живи, за себе, своју браћу и сестре, децу, у име оних који су положили животе за ову земљу и оне са којих су протерани. За основна људска права, част и достојанство. И изборити.
 
Нека светлост Видовдана осветли овај свети циљ, а онима који нису међу нама да вечни мир!
277374
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
83
496
579
274804
2736
11973
277374
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 10.12.2019 09:00
Счетчик joomla