Скупштинско питање о последицама НАТО агресије

odborurbanizam3sednicaНови Сад, 21.09.2016- Данас је у посети Србији боравила делегација Европске „Зелене странке“  са седиштем у Бриселу, на челу са финским дипломатом Орасом Тункуненом. На свој лични захтев посетио је Скупштину АП Војводине и присуствовао седници Одбора за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине. Делегација која се налази у неформалној посети Републици Србији, изразила је жељу да се упозна са радом ресорног скупштинског Одбора у циљу размене искустава и заједничке сарадње у области заштите животне средине. У срдачном и отвореном разговору, чланице и чланови Одбора упознали су госта из Брисела са својим радом, актуелним стањем, проблемима и потребама у поменутој области, као и са перспективама и идејама у циљу побољшања актуелног стања и приближавања стандардима Европске уније, посебно у погледу усклађивања законске регулативе и обезбеђивања подршке и помоћи. Такође, потврђена је спремност за даљом сарадњом и разменом искустава.

ja5У делу разговора који се односио на питања чланова одбора, представник „ППС“-ратних ветерана Зоран Вранешевић, госту се обратио са специфичним и по први пут једном европском званичнику упућеним питањем. Наиме, у контексту актуелне теме – заштите животне средине, прво је поменуо познате, немиле догађаје из 1999. године и бомбардовање НАТО снага бивше СРЈ (Србије), уништавање читавих комплекса индустрије, што је изазвало изливање огромних количина токсичних материја у воду, тло и испаравање у атмосферу и неминовно загађење, уз употребу многих других штетних и забрањених убојних средстава и материја, од осиромашеног уранијума, цирконијума до плутонијума.  Подаци су изнешени систематски и наведени сви аспекти последица, од  еколошких до повећања стопе обољевања људи, превасходно од малигних болести. Десетоминутно излагање изазвало је пажњу стране делегације, а питање је било на који начин и да ли уопште, нека од институција ЕУ прати ове чињенице и шта се конкретно чини на помоћи и санирању поменутих последица? Г. Орас је одговорио да постоје институције УН које се баве овом тематиком, некада су и боравиле на нашим просторима, а тренутно је могуће успоставити поновну сарадњу. Обећао је успоставу таквих контаката, а наша делегација изразила наду, да ће се у догледно време састати са поменутим експертима. Такође, неопходна стручна и финансијска помоћ је превасходно потребна, како би се последице делимично ублажиле.
Орас Тyнккyнен је подсетио да питање заштите животне средине има посебан значај у Европској унији, јер је оно једно од кључних и приоритетних питања када је у питању постојање Европске уније. Он је нагласио да у Европи постоји велики број посланика који је како у својим матичним skuppitanjeekologijaдржавама тако и у европским институцијама спреман да се заложи за подизање свести и решавање питања из области заштите животне средине. Он се у име европске организације Зелене партије захвалио Одбору и ресорном покрајинском секретару на конструктивном разговору, изнетим утисцима, предлозима и искуствима и рекао да ће о томе информисати своје колеге у циљу предузимања даљих активности. 
У оквиру делегације Европске зелене партије били су и мр Горан Чабради, председник Зелене странке из Србије и Весна Тамаш, чланица Савета за европске интеграције и међународну сарадњу те партије. Седници је присуствовао и Владимир Галић, члан Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине.
Текст званичног саопштења ПРЕСС службе Скупштине АПВ:http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=5375&s=vesti
 
277378
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
87
496
583
274804
2740
11973
277378
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 10.12.2019 09:01
Счетчик joomla