Попис отете и оштећене имовине избеглих и прогнаних лица

66666666Београд,08.07.2016- Због актуелности проблема и великог броја чланова Удружења који су након заврешетка распада СФРЈ морали напустити своја огњишта, оставити имовину, а данас је не могу повратити, преносимо податке о активностима које предузима организација „Савез Срба из региона“. Исто удружење је покренуло акцију ажурирања спискова и евидентирања отете, уништене, општећене, неадекватно обновљене, неадекватно размењене и неадекватно продате имовине избеглих и прогнаних лица из Хрватске, Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) и Словеније. Рок за евидентирање је продужен до 31. децембра 2016. године.

Преносимо упутства са сајта организације:


"Први циљ акције Савеза Срба из региона јесте да се изврши, у што већој мјери, евиденција отете, уништене, општећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине путем попуњавања обрасца. Образац за евидентирање имовине налази се на сајту нашег Савеза Срба из региона www.ssr.org.rs Образац је могуће попунити само на сајту наше организације електронским путем тј. није га могуће штампати и ручно попуњавати. Након што лице попуни образац потребно је на крају обрасца само да клике на ријеч Пошаљи и образац ће бити послан у нашу базу.
Један образац односи се на домаћинство које је постојало прије ратних сукоба и може га попунити носилац или било ко од чланова тадашњег домаћинства (отац, мајка, син, кћерка, унук, унука, билиски рођак и др.)
Други циљ акције Савеза Срба из региона јесте да, након завршетка евиденције имовине, ангажује угледне стручњаке који ће извршити анализу прикупљеног материјала и урадити свеобухватан извјештај са прецизним подацима о систематском кршењу људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана. Извјештај ће бити преведен на енглески језик а затим послан на адресе свих значајних међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија, ОСЦЕ, Савјет Европе и друге. Извјештај ће бити доступан и на нашем сајту.
Савез Срба из региона ће тражити, прије свега од Европске уније тј. од њених институција: Европског парламента, Европског савјета, Савјета министара и Европске комисије да изврши притисак на Хрватску, Босну и Херцеговину и Словенију да поштују Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода; да Хрватска испуни преузете обавезе потписивањем Уговора о приступању Европској унији крајем 2011. године и да Босна и Хецеговина испуни Анекс 7 Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак имовине избјеглих и расељених лица.
Једини попис имовине избјеглих и прогнаних лица урађен је још 1996. године а Извјештај тек 2001. године. Нажалост, у претходне двије деценије нису предузете никакве мјере и активности да се међународне организације и међународна јавност упозна са подацима о систематском кршењу људских права избјеглих и прогнаних лица који су наведени у Извјештају из 2001. године и да објасне да није могуће успоставити односе међусобног поштовања и повјерења међу државама насталим на простору бивше Југославије без проналажења правичног и трајног рјешења овог питања.
Главни разлог због чега Савез Срба из региона креће у евиденцију отете, уништене, општећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине избјеглих и прогнаних лица и осталих оштећених грађана која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији јесте јер су подаци из пописа имовине из 1996. године застарјели и у једном дијелу промјењени. Наиме, један мањи дио наших земљака и оштећених грађана је повратио, продао или размјенио имовину, другом дијелу су обновљене куће и др. Дакле, подаци из пописа имовине из 1996. године не могу да се користе према међународним организацијама и међународној јавности.
За више информација о нашој акцији и начину попуњавања обрасца или о били чему другом можете се обратити путем емаила Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  или назвати на слиједеће телефоне: 011 3820 250 (канцеларија у Београду), 021 6613 600 (канцеларија у Новом Саду) и на број мобилног телефона 064 1162 109. Такође, у случају да су потребна додатна појашњења можете и мене позвати на мој број мобилног телефона 063 7686 837.
Радно вријеме канцеларије у Београду (ул. Краљице Марије 47, код Вуковог споменика) је уторком и четвртком од 9 до 16 часова а понедјељком, сриједом и петком од 14 до 21 часова.
Радно вријеме канцеларије и Новом Саду (ул. Булевар ослобођења 26) је понедјељком, сриједом и петком од 9 до 16 часова а уторком и четвртком од 12 до 19 часова."
С поштовањем,
Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

330439
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
36
133
1028
328117
1911
8237
330439
Ваш IP: 34.229.119.29
У Србији је 13.07.2020 07:10
Счетчик joomla