“Косово” није примљено у Унеско

unescoПАРИЗ, 09.11.2015- Пошто није добило потребну двотрећинску већину држава које су приступиле гласању, “Косово” није примљено у Унеско. Од 142 државе коју су гласале, 92 су подржале чланство “Косова” у Унеску, а против предлога било је 50 држава (потребна била већина од 95 земаља). Предлог за пријем Косова је претходно образложен, да није у питању гласање за признање “Косова” као државе или за улазак у УН, већ захтев да се "грађанима косова омогући приступ културним вредностима и образовању", као и да се "на крају подржи мисија Унеска". На томе су посебно инсистирале САД (земља која иначе, нема право гласа), Велика Британија, Аустрија и Немачка. На другој страни, поновљено је да би пријем “Косова” у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права (Русија, Кина, Куба и Аргентина).
Претходно је Генерална конференција на предлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај предлог одбијен. Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.
Међу земљама које нису подржале пријем “Косова” су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија...
Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.
За приступање “Косова” Унеску између осталих гласали су Хрватска, БЈР Македонија, Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Уједињени Арапски Емирати, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора...
Видео прилог са седнице УНЕСКО: https://youtu.be/LQNz4RFdaOM


Водеће светске агенције прво јавиле погрешно о Косову


Водеће светске информативне агенције, погрешно су данас известиле о исходу гласања Генералне конференције УНЕСЦО о пријему “Косова” у ту организацију, наводећи да је одлучено да “оно буде примљено”.
Агенције АП, АФП и ТАС С јавиле су најпре, да је “Косово” примљено након што су 92 чланице УНЕСКО гласале „за”, а 50 против, док је 29 било уздржано, а ускоро затим су објавиле исправке. АП је у исправци навео да се ради о “победи Русије и Србије”. Приштински дневник Коха диторе објавио је на свом интернет сајту, да “Косово” није примљено у УНЕСКО.

277379
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
88
496
584
274804
2741
11973
277379
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 10.12.2019 09:01
Счетчик joomla