Обележене две деценије од погрома

56olujansНови Сад, 05.08.2015- Традиционално, „Патриотски фронт" је и ове године поменом за погинуле, као и полагањем венаца на споменик „Жар тица" обележио годишњицу највећег етничког чишћења с краја 20. века у тзв. хрватској акцији „Олуја" 1995. године. Представници Главног, као и осталих одбора удружења, делегација „Савеза ратних ветерана Србије" и организације „УОСЈУ"из Новог Сада, достојанствено су одали почаст невино пострадалима у хрватској агресији на РСК- заштићену зону УН.Скуп је медијски испраћен, а присустнима се обратио председник Скупштине „ПФ" и „Савеза ратних ветерана Србије" Неђо Антонић. Он је додао да са данашњег скупа "нико нема право никоме да опрости, јер нико није добио овлашћење од жртава да би било коме опрашта. Једино право да праштају имају жртве, а сви остали треба само да памте шта се десило и да се моле да се ово не понови". Две деценије злочина, убијених преко 2000 људи и 250 000 Срба Крајишника протераних са својих огњишта, остаће заувек у сећању српског народа, а дужност удружења ветерана је да се погром не заборави, као ни невино страдале жртве. Изјаву за медије дали су и председник удружења „УОСЈУ"Жељко Вукелић и аутор споменика, члан „ПФ" Никола Симијановић. Видео прилог ТВ „Канал 9": https://youtu.be/qFK1hjel_ccolujans1
За разлику од протеклих 20 година, ове године су и државне институције одлучиле, да се „Олуја" обележи комеморацијама, а СПЦ је у свим храмовима служила помен за страдале. Јуче су на мосту у Сремској Рачи, заједнички, руководство Републике Србије и РС, врх СПЦ и представаници дипломатског кора, одржали помен и комеморативни скуп. Обележавању страдања је присуствовао, поред осталих и амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин. Од ове године 05. август ће бити Дан сећања и дан жалости.
Насупрот томе, у Хрватској је грандиозно уприличена „победоносна" војна парада уз присуство војно-политичког врха, као и 42 представника дипломатског кора страних земаља. Негирање злочина и слављене етничког чишћења, као темељ нове хрватске државе, не служи на част европским цивилизацијским вредностима, а безумном слављу су се симболично придружили представници укупно 6 земаља: Пољске, Албаније, Литваније, hrvatiolujaproslavaЛетоније, Велике Британије и Северне Ирске. Такође, у делегацији страних представника учествовала су и два генерала војске САД, земље која је директно учествовала у планирању агресије и извођењу ваздушних удара.

354715
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
2
373
375
351679
8395
10411
354715
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 00:10
Счетчик joomla