Протест ратних ветерана

protest2Нови Сад- 13.06.2015- Након свих покушаја да се конструктивним дијалогом са ресорним Министарством, изнађе решење за доношење нове законске регулативе и на тај начин реши 20-годишњи правни вакум за више од пола милиона грађана-ратних ветерана у Србији, „Савез ратних ветерана Србије“ је одлучио да уличним протестом упозори надлежне, али и јавност, на немогућност оваквог договора.  Разлози су бројни, а основни је бахатост и самовоља људи који заузимају позиције у поменутом ресору, неуважавање ни једног суштинског захтева, као и покушај да се „провуче“, више него мањкав закон, којим све категорије ратних ветерана у Србији не добијају апсолутно никакву правну ни моралну заштиту. ИО „СРВС“ је донео овакву одлуку, као крајњи метод борбе за остваривање циљева свих ветерана, јер су досадашње иницијативе остале без одговора. На Тргу слободе, испред Градске куће у Новом Саду, са почетком у 17.00 часова исказано је незадовољство, као и упозната јавност са чињеницом, да смо једина земља у региону, која и даље нема закон о ратним ветеранима, а предложено законско решење не задовољава ни један од потребних нивоа моралне, здравствене, социјалне, правне заштите, као ни основна права, загарантована Међународном агендом о људским правима. nedo i zeljkoПротест је медијски испраћен од стране РТВ Војводине. Митинг је протекао без иједног инцидента, а након једночасовног протеста, учесници су заједнички кренили према једином споменику погинулима у периоду 1990-1999. године на СПЕНС-у, где је положен венац. Иначе, исти споменик је изазвао додатни револт присутних, јер је то прво обележје у некадашњој СРЈ, палим херојима, до сада 9 пута скрнављено, а локалне и покрајинске власти ништа нису учиниле, да се овакве ствари спрече, а спомен обележје уреди.

 

На самом митингу, говорницу су изнели и образложили садашње стање у домену борачко-инвалидске заштите у Србији, као и захтеве надлежном Министартву и Влади. Поменуте су следеће теме и захтеви надлежнима:

 

1.     Упознавање са положајем ратних ветерана у Републици Србији, стањем у ресору борачко-инвалидске заштите протеклих година и радом актуелног ресора борачко-protest4инвалидске заштите у Министарству, питање доношења новог  Закона о ратним ветеранима (нелогичности, антиуставне одредбе – дискриминација, непостојање суштинских права, повреда свих међународном регулативом гарантованих људских права и последице усвајања оваквог законског решења), активностима ресорног Министарства на разједињавању борачких организација ( формирање тзв. “САБОРА” - Савеза борачких организација-- од послушника и  подобних лидера чланица тог Савеза и покушај, да се по партијској линији организују ветерани  – улога државног секретара Д. Поповића), неправилностима око трошења буџетских средстава и др.

2.     Позивање надлежних институција да испитају рад и неправилности у раду ресорног Министарства; -  позивање свих ветеранских-борачких организација, избегличких удружења, удружења која се баве заштитом људских права и грађана  да се придруже у заједничкој  борби за праведно решавање статуса и положаја ратних ветерана у Србији; - позивање свих народних посланика у Народној скупштини Републике Србије да, уколико накарадни предлог Закона Министарства уђе у скупштинску процедуру, не гласају за  исти, јер повређују  част, морал и достојанство бивших бораца и њихових породица,  као и protestnovisad2015 009Устав Републике Србије;

- позивање  Владе Републике Србије да испуни поменуте захтеве и искаже бригу и поштовање  према ратним ветеранима, а уједно и бригу за очување народа и земље.

3.     Упућивање захтева надлежном Министарству и Влади Реублике Србије за: - хитно повлачење из процедуре “Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица”; - стављање у скупштинску процедуру “Предлога Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица” који је 26.12.2012. године предан у Народну скупштину од стране Савеза ратних ветерана Србије са 40.014 потписа грађана – ратних ветерана; - смене државног секретара Драгана Поповића и помоћника министра за борачко - инвалидску заштиту Милана Поповића; - именовање нових лица на дужности државног секретара и помоћника министра за борачко – инвалидску заштиту из редова ветеранске популације, часних и поштених људи који су се својим радом у протеклим годинама истакли у праведној борби ратних ветерана за заштиту њихових и људских права у Републици Србији, људи који нису партијски опредељени и који ће имати подршку већине ветеранске популације; - формирање новог Савета за ветеранска питања при ресору надлежног Министарства у који би ушли spomпредставници свих ветеранских организација које делују на територији Републике Србије, а не неколико представника минорних удружења одабраних по досадашњим критеријумима.

 

                                                                                                       

354765
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
52
373
425
351679
8445
10411
354765
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 02:10
Счетчик joomla