Састанак у Министарству

Београд, 06.02.2015.- Трочлана делегација „СРВС“ коју је предводио председник „Патриотског фронта“, уједно Савеза, као и председник Скупштине и генерални секретар састали су се данас са пом. министра Миланом Поповићем, задуженим за борачко-инвалидска питања у ресору Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тема састанка су биле активности везане за израду Нацрт закона, који је недавно промовисан кроз јавна слушања. Кашњење, поједина лоша решења, као и судбина самог акта, била су кључна питања делегације „СРВС“. 

Пом. министра је изложио досадашње активности радног тима Министарства и образложио да је преко 800 примедби на текст Нацрта успорило његово коначно објављивање као текста, усаглашеног за скупштинску процедуру усвајања. Делегација „СРВС“ је, иако и раније бројним дописима као и учешћем у јавним расправама изложила своје мишљење о лошем темељном тексту Нацрта, поново инсистирала на неколико кључних измена. Ово се првенствено односи на појмове и дефиницију „борца“, категоризацију истих, тзв. орочавање датума завршетка оружаних сукоба на април/мај 1992., доказна средства, непостојање дефиниције ПТСП као болести, као и на друге нелогичности и нејасне формулације. Изражен је и захтев за укидање тзв. „репрезентативности“, односно финансирања појединих фаворизованих удружења, јер је досадашња пракса показала да су уочене бројне неправилности, што је изазвало незадовољство већине организација и сумњу на финансијске неправилности. Предложено је да се овај члан потпуно избрише из Нацрта закона, а да се помоћ сваком удружењу које има реалан и општекористан пројекат врши кроз суфинансирање на транспарентан начин, путем конкурса. Уједно је поновљен предлог, да се формира једна, јединствена кровна организација од постојећих које делују у Србији. Пом. Министра г. Поповић је рекао да је део примедби у фази разматрања и да се очекује њихово прихватање, део нелогичних одредби већ избачен из Нацрта, али и недвосмислено исказао да нека решења неће бити прихваћена. Евентуално, неке примедбе би се могле разматрати накнадно, кроз измене и допуне у наредном периоду. Нажалост, по мишљењу „СРВС“ као и највећег дела других Савеза и удружења, тај део је споран и неприхватљив. Како сам Нацрт закона неће бити завршен до краја фебруара, изглед коначног текста је још увек непознат, као и судбина самог закона.

Ратни ветерани ће у најскорије време одлучити кроз међусобне консултације које ће кораке предузети у складу са ситуацијом. Јасан је и недвосмислен став, да закон треба да буде донешен у складу са потребама циљне групе, јер свако друго решење не даје суштинска права, нити мења досадашњи положај свих категорија, а посебно бораца- ратних ветерана. 

329016
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
143
198
899
325532
488
8237
329016
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 20:06
Счетчик joomla