I Конгрес „Савеза ратних ветерана Србије“

kongressrvs2014ns 014Нови Сад, 14.12.2014. Скупом у Дому војске у Новом Саду, „Савез ратних ветерана Србије“ је одржао свој 1. Конгрес у присуству представника преко 70 одбора „СРВС“ са простора АПВ, више делегација других удружења и представника медија. Конгрес је, након интонирање државне химне отворио генерални секретар Удружења Ж. Вукелић, најављујући тему - „“Актуелна ситуација ратних ветерана у Србији и начини за решавање проблема“.

Присутне је затим поздравио председник „СРВС“ З. Вранешевић, који је позвао скуп, да пре радног дела, минутом ћутања заједнички одају пошту погинулим и несталим саборцима у ратовима 1990-1999. године. У кратком говору осврнуо се на суштину деловања самог Савеза, рад организације, циљеве и неопходност kongressrvs2014ns 007саборности борачко-инвалидских удружења у Србији. Такође, поменуто је и признање актуелном ресорном Министарству на измени самог назива овог Владиног тела, које је после више од двадесет година у свој назив додало и реч „борачка питања“, а уз то прихватило неопходност израде системског закона за све категорије из домена борачко-инвалидске заштите. Иако предочени текст, у фази у којој се сада налази (јавна расправа) ни изблиза не задовољава највећи број ратних ветерана свих категорија, изражено је очекивање, да ће предлагач ипак прихватити део кључних сугестија, а допуњен и знатно измењен предлог закона се ускоро наћи у скупштинској процедури, чиме би се остварио минимум законске заштите, првенствено популације ратних ветерана.

kongressrvs2014ns 011Након овог излагања, реч је добио председник Скупштине „СРВС“ Н. Антонић, који је кроз хронолошку анализу, систематски образложио тезу зашто су данас ратни ветерани на маргинама друштва, узроке незавидног стања, као и шта је све до сада чињено, да би се овакав положај поравио. Путем видео-бима приказан је слајд са образложењима и документима, а председник Скупштине је присутне упознао са свим корацима које је ова организација, али и други савези и удружења предузимали на побољшању статуса бораца, укључујући и свој предлог закона уз подршку народне иницијативе и преко 40.000 потписа грађана. У једноипочасовном обраћању изнешене су бројне чињенице и закључци, а скупу су детаљно предочене све примедбе на актуелни Нацрт закона, које је „СРВС“ у писменом облику већ доставио Министарству.

У наставку су говорили присутни гости и делегати Конгреса, који су се јављали за реч и износили своје ставове и мишљења. Затражено је усвајање закључка о најважнијим  питањима-потреби јединственог наступа, како нашег Савеза, тако и других удружења. Констатовано је да тренутна верзија предложеног Нацрта закона не задовољава потребе ратних ветерана и других категорија, али и да се kongressrvs2014ns 009сачека крај јавне расправе и рок који је само Министарство одредило (15 дана) како би се текст предлога поправио. Закључак Конгреса усвојен акламацијом је да "уколико и тада не буду садржане основне одредбе, кључне за остваривање права бораца, која проистичу из једног системског закона, "СРВС"у договору са другим удружењима и организацијама задржава право да крене у јавне протесте и на тај начин се избори за суштинска права и адекватно законско решење."

Након 3 сата радног дела ,преко 200 делегата и гостију завршило је скуп у нади, да ће се попут овог Савеза и друга удружења активније укључити у борби за исти циљ, а након двадесетпет година срамотног и понижавајућег положаја, ратни ветерани у Србији постати правно видљиви и остварити свој заслужени статус у друштву.

357031
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
115
1400
2691
351679
10711
10411
357031
Ваш IP: 3.230.119.106
У Србији је 25.09.2020 06:18
Счетчик joomla