Војна парада "Корак победника"

vojna parada1Београд,16.10.2014.- Војна парада, каква у Србији није одржана од 1985. године, била је централни догађај обележавања 70. годишњице ослобођења Београда од немачке окупације и века од почетка Првог светског рата.  Данашњој смотри војне технике уз учешће преко 3000 припадника Министарства одбране и Војске Србије присуствовао је велики број делегација, акредитованих дипломата земаља савезника. Посебан гост био је председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин који се уз председника Србије Николића обратио грађанима. Парада је почела око 16.00 часова  на платоу код Палате Србије. Пешадијски и моторизовани ешалони су се кретали Булеваром Николе Тесле из правца Тржног центра "Ушће", ваздухопловни ешалони из правца Калемегдана прелетали су простор између Палате Србије и Дунава док се дефиле Речне флотиле кретао из правца Калемегдана, узводно ка Земуну.
vojnaparadastriziУчешће је имала и позната руска летачка група "Стрижи" док је 30 падобранаца Војске Србије, у ширем рејону споменика "Вечна ватра" између Булевара Николе Тесле и Дунава извело падобрански десант.
Параду су организовали Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике, а командовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. 
На војној паради било је ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме. Уз моторна и борбена возила, тенкови, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци,  приказана су и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликиоптери...
Војна парада је почела почасном артиљеријском паљбом, да би у централном делу био приказан дефиле јединица Војске Србије. Дефиле се састојао од пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона као и бродова Речне флотиле на Дунаву. У саставу пешадијског ешалона учествовало је десет подешалона из јединица Копнене војске, Команде за обуку, Гарде Војске Србије Специјалне бригаде и Војне академије. Посетиоцима су биле приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије. 
parada1985Моторизовани ешалон састојао се од 14 подешалона различитих борбених система као и војних и борбених возила - тенкова, возила специјалне намене за извиђање и за везу, самоходних вишецевних лансера ракета "Огањ", топ хаубице "Нора", тенкови М-84, ракетни системи "нева" и "Куб", противавионски топови "бофорс". ...У саставу ваздухопловног ешалона налазило се 40 летлица Војске Србије - хеликоптери типа "Газела", "М-8" и "М-17", ловачко бомбардерска авијација - авиони "Миг 21" и "Миг -29", као и авиони "Орао", "Галеб" и транспортни авион "Ан 26. Посебно изненађење је представљао атрактивни налет летачке акро групе "Стрижи" из Русије на "МИГ-овима 29".
У саставу ешалона Речне флотиле налазило се 14 бродова, десантно јуришни чамци , миноловци, брод посебне намене "Козара", патролни чамци и речни брод посебне намене "36 Шабац".
Велико интересовање домаћих и светских медија, присуство преко 400 акредитованих новинара и беспрекорно, по киши изведен програм показали су добру организованост и способност ВС, као и свих других институција које су учествовале у припреми. Скоро дванаест минута посвећених овом догађају у централном "Дневнику" руске националне ТВ говоре о значају манифестације, као и важности развоја српско-руских односа: http://www.1tv.ru/news/polit/269876
 
Програм посете председника Путина
 
beograd-vladimir-putin-1346196640-202930Председника Руске Федерације на аеродрому "Никола Тесла" дочекао је председник Србије Томислав Николић. Путин је у Београду провео шест сати- прво је посетио Меморијални комплекс споменика "Руски некропољ", где је положио венац на Гробљу ослободилаца Београда, а затим је у Палати Србије разговарао са највишим домаћим званичницима. Уследило је потписивање низа споразума о сарадњи на пољу економије, културе, науке, војно-техничке сарадње...Након радног ручка уприличена је заједничка конференција за новинаре, да би сви заједно присуствовали војној паради.  По завршетку параде, председник Русије упутио се ка аеродрому "Никола Тесла" и завршио посету Србији.
330431
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
28
133
1020
328117
1903
8237
330431
Ваш IP: 34.229.119.29
У Србији је 13.07.2020 06:54
Счетчик joomla