У Ужицу обележен Дан Војске

 

danvojske1Ужице,16.04.2014. -У Ужицу је данас одржана свечаност поводом Дана Војске Србије - 23. априла. Централној свечаности присуствовали су председник техничке владе Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, министри и многобројни грађани, као и вишечлана делегација УРВСЗ „Патриотски фронт“. Уз дефиле јединице, на Тргу партизана у Ужицу организован је и приказ оперативних способности Војске Србије. Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак. Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе, односно српске војске, а као продукт самосталности српске државе уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића "по стасу и угледу" из најбољих сеоских кућа.

У обраћању присутним грађанима председник Републике Томислав Николић, између осталог је рекао: "Оправдање за бомбардовање једне суверене земље, чланице УН и убијање њене деце и уништавање богатства које су створили њени грађани нашле су у спречавању потенцијалног страдања. Боље да нису измишљали никакав разлог пошто га није ни било - Или је боље да признају да је разлог стварање албанске државе на територији Србије", рекао је председник Србије. Оценивши то као нецивилизацијски преседан "за вјеки вјеков" и нешто чега би се постидели и варварски народи из претхришћанског периода, Николић је додао: "Оправдано очекујемо да Србија стане на ноге и уз накнаду штете начињене неправдом."
dan-vojske-parada-uzice-foto-printskrin-1397642034-480781Председник Србије је запитао и да ли међународни судови заиста постоје само зато да би се опрала савест оних који чине неправду и "ком суду да се жалимо, а да буде непристрасан, објективан и правичан".
Николић је упозорио да и данас, по ко зна који пут, велике и много наоружане државе показују да немају исто мишљење о начину на који се решавају проблеми у свету.

"Не питају нас када се посвађају и угрозе мир у целом свету - неће нас ништа питати и када се буду мирили", рекао је он.
Подсетивши да је Србија у Другом светском рату била на страни победника, али да је свој национални идентитет поново утопила у заједницу "створену на компромису и опроштају неопростивог", Николић је констатовао да смо као захвалност за то добили злочине, прогоне, увреде, тужбе.
"Победом у Великом рату Србија је повећала своју територију, али и број спољашњих непријатеља", навео је председник и нагласио да је наша земља најздравије, најспособније и најбоље људе губила у ратним дејствима, али и да су српског војника увек поштовали и савезници, али и непријатељи.
Истакао је да је
обележавање 100 година од Великог рата прилика да се сетимо јунаштва и страдања народа и војске "без премца у нововековној историји" и додао да се тактика и доктрина наших војсковођа у том рату и данас изучавају на војним школама широм света. Подсетио је и да су припадници Војске Србије помагали промрзлим и животно угроженим путницима на завејаним путевима у Војводини, али и Ужичанима када су остали без пијаће воде.
Начелник Генералштаба истакао је да је Војска Србије у протеклој години реализовала све постављене задатке - савесно, одговорно и дисциплиновано, да су тако навилкли и да "другачије не знамо да радимо".
Tan2014-4-16 132036701 4"
Радимо, штедимо и чувамо - највише мир у земљи а и свету", рекао је Диковић и додао да се Војска Србије данас препознаје по делима.

 

(foto: TANJUG)

319106
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
65
172
854
316024
6453
6663
319106
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 04:46
Счетчик joomla