Конкурс Министарства-питање за надлежне?

Београд,30.03.2014.- Као и сваке године Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику-Сектор за борачку - инвалидску заштиту, расписује конкурс за суфинансирање рада и пројеката удружења из ове области- Конкурс за НВО у области борачко-инвалидске заштите. Критеријум је „афирмисање развоја заштите бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата, као и чланова њихових породица, са једне стране, а са друге стране обележавање значајних историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.“ Такође, подразумева се да планиране и спроведене активности имају шири значај за већи број корисника и друштво уопште. 

Главни одбор „Патриотског фронта“ је конкурисао ове године, за разлику од неколико прошлих са пројектом који је ушао у ужи избор, а онда попут ранијих периода „нестао“ са листе, односно није узет у разматрање. Разлог досадашњег тзв. неаплицирања својим пројектима по кункурсу Министарства је оправдана сумња  „Фронта“ и других удружења, да се не само нетранспарентно врши комплетан процес оцене квалитета пристиглих пројеката, критеријуми које је само Министарство прописало не поштују, а расподела средстава и наменски утрошак нигде јавно није видљив (списак „добитника“ за период 2008-2012.је Министарство на писмени захтев одбило да достави, а затим посредством Повереника за информације од јавног значаја ипак доставило). На ову сумњу посредством „Савеза ратних ветерана Србије“ упозорени су и ресорно Министарство и Агенција за борбу против корупције, али одговори или уопште нису стизали или (Агенција за борбу против корупције) су долазили посредством истог Министарства, односно ресора на чији рад је жалба и уложена. Како и где су утрошена средства и коме су додељена у висини од више од 3 милиона евра (за 4 године) је доступно на разним интернет сајтовима и форумима, али тамо где треба-на официјелном сајту Министарства рада , запошљавања и социјалне политике није. Ове године, од укупно пристиглих 126 пројеката, формалне услове и критеријуме комисије је испуњавало  76 удружења, а даљом (само њима знаном) селекцијом тај број је ограничен на 33 организације http://www.minrzs.gov.rs/konkursi.php. Само један од спорних елемената овакве расподеле буџетских средстава у износу од 53.949.000,00 динара, је чињеница да ни једно удружење са територија АП Војводине није прошло ову селекцију, нити ће у календарској 2014. моћи остваривати своје активности уз суфинансирање државе. Такође, иста удружења која се финансирају из буџета Републике, аплицирају и добијају средства у АПВ, градовима и општинама где имају своје подружнице. „Патриотски фронт“ упозорава јавност не само на ову нелогичност, већ и на чињеницу да у поменутом ресору раде исти људи низ година (поједини и два мандата), да су у пријатељским везама са више од 2/3 руководилаца удружења којима се средства и додељују. И ова чињеница не би била толико значајна, да резултати рада и пројектоване активности суфинансираних организација не само да нису видљиви (са часним изузетцима), већ половина од истих нити објављује своје „резултате рада“ на званичним сајтовима или медијима, а прошлогодишњи пример када је организована јавна трибина НВО на коју су позвана 44 удружења, а одазвало се само једно ( више од трећине нема ни доступан телефон, мејл адресу, седиште на пријављеној адреси) говори сама за себе.

Оваквом расподелом буџетских средстава не само да се нетранспарентно врши читав процес, већ пријављени, одобрени, а нереализовани пројекти не само да не доприносе побољшању „афирмисање развоја заштите бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата, као и чланова њихових породица, са једне стране, а са друге стране обележавање значајних историјских догађаја ослободилачких ратова Србије“, него изазивају велико незадовољство највећег броја удружења која желе и раде, а нису у могућности да „пробију“ баријере Министарства и ставе се у равноправан положај са другима из истог ресора.

„Патриотски фронт“ своје незадовољство посебно изражава јер са преко 14.000 чланова и 39 одбора као организација годишње спроведе више од 70 видљивих (у медијима и на сајту презентованих) активности помоћи популацији ратних ветерана, за разлику од

највећег броја осталих, финансираних буџетским средствима Републике Србије. Само пројекат омладинских едукативних кампова, где се у летњем периоду обезбеђује бесплатан боравак за више од 100 деце ратних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца финансијски кошта преко 700.000 динара, а до сада ни један једини динар није био из буџета поменутог Министарства. Исто се односи и на израду, подизање три спомен обележја погинулим борцима 1990-1999, организацију дошколовавања и преквалификације ратних ветерана, психосоцијалним радионицама и волонтерско ангажовање лекара и чланова удружења. О томе да "Фронт" у Централи и 39 својих подружница нема ни једно стално запослено лице, некакве уговоре о раду (делу), дневнице и сл. сувишно је и говорити. Истовремено, разна општинска, огранци републичких, партијских и других удружења са једном (или ни једном) активношћу годишње добијају позамашне износе из државне касе, без јасног увида осталих у њихов рад и значај зтаквих пројеката за популацију борачко-инвалидске заштите.

 

У прилогу Одлука ресорног Министарства и списак удружења чије суфинансирање је одобрено за календарску 2014. годину:

 001002 003004005006007

320928
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
202
203
637
318252
637
7638
320928
Ваш IP: 34.232.62.209
У Србији је 03.06.2020 11:41
Счетчик joomla