Употреба или злоупотреба назива?

BEDZ PFБачка Паланка, 05.02.2014.- Термин “патриотизам” према дефиницији представља концепт чије значење обухвата различита позитивна осећања и ставове чији су објекти сопствени народ, језик, држава, љубав према својој земљи, као и спремност на одбрану тих вредности, првенствено Отаџбине. Сама реч је грчког порекла и у преводу значи сународник, односно земљак. Када је 2007. година група људи окупљена у Бачкој Паланци на идеји оснивања удружења ратних ветерана и борбе за неостварена права, веома битно је било и име будуће организације. Људи који су из горе наведених побуда жртвовали највредније што имају за своју земљу, нису случајно одабрали назив “Патриотски фронт”.

Фронт је био суфикс, који је предвидео будуће окупљање, уједињење и чврст блок истомишљеника у већ тада извесној, тешкој борби, наравно демократским путем за поменута, закинута и Уставом гарантована , а неостварена права. Због самог назива, не тако давно, представници углавном политичких опција којима дефиниција “патриотизма” није оваква, отворено су критиковали удружење и људе у истом. Пројекти који су аплицирани институцијама у редовном поступку по објављеним конкурсима су одбацивани, уз ни мало суздржан коментар: “Промените име, па ћете добити тражено”! О суфиксу “Фронт” такође...”ви правите опет некакве фронтове, ратне игре” и сличне ступидне примедбе. Истинске патриотске снаге, политичке опције и НВО су тада ћутале. Преживесмо “демократске” критике, а онда почиње супротно, али са истим ефектима- својатање, односно тзв.крађа интелектуалне својине. Појавише се страначке групације, НВО и покрети који од толико имена и могућности употребе (наравно свима доступно кориштење једне речи, појма) изабраше за себе баш “Патриотски фронт”.! И то без икаквих консултација, позива, дозволе носиоца изворног имена, регистрованог у АПР.

Да ли требамо да пишемо РИК-у, ангажујемо адвокате или да уведемо 24-сатно дежурство на телефонским линијама како би објаснили нашем чланству и другим грађанима, да наше удружење нема никаве везе са политичким и другим опцијама које се једноставно идентификују као “Патриотски фронт”. Не улазећи у програмске циљеве истих (желимо им сву срећу на изборима и у осталим политичким активностима), сматрамо овај гест некоректним, а штета коју трпимо већ је видљива на интернет претраживачима самим укуцавањем назива. Појављују се “Патриотски фронтови” разних врста који смењују ову или ону странку, уједињују се, разједињују, позивају једни друге, па чак и прете одређеним политичким лидерима и странкама, појединцима. О овом проблему смо писали на сајту пре неколико месеци, када је једна политичка партија под истим називом “таговала” своје постове.

Удружење ратних ветерана Српских земаља 1990-1999. “Патриотски фронт” према Статуту има и скраћено име “Патриотски фронт”, поново наглашавамо оверено и регистровано у државној агенцији АПР. За некога ко не улази дубље у делатност наше и свих других организација, исто име може значити и исто деловање, а то је оно што не желимо нити смо икоме дали то право.

Наше активности, циљеви и све битно за јавност се дневно презентује на званичном сајту www.patriotskifront.rs, а основни циљ је коначно решавање статуса свих категорија бивших бораца кроз системско решење – доношење закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица. Не размишљамо о пререгистрацији у политичку партију, нити о другачијем деловању осим онога на начин како сада то радимо. Чланица смо заједничког “Савеза ратних ветерана Србије” и предлагач закона Народној скупштини. Да ли ћемо свој циљ остварити на свој начин или не, да ли ће неко други то урадити уместо нас, или га не дај Боже нећемо никада остварити, не знамо. Борбу под називом “Патриотски фронт” ћемо свакако наставити, али поново апелујемо на све који се служе овим називом, да га коригују,убаце префикс,суфикс или на неки од начина спрече поистовећивање организација, удружења и странака. Браћо и сестре будите патриоте, на начин како желите да дефинишете “патриотизам” и “фронт”, али без оних који су је већ више пута бранили, онда се доказали, још увек се доказују кроз борбу за уставом гарантована и неостварена права и имају 7 година организацију “крштену” овим именом , препознатљиву у земљи и шире.

 

Интернет редакција “Патриотски фронт”

319075
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
34
172
823
316024
6422
6663
319075
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 03:28
Счетчик joomla