Протест ратних ветерана

nsprotest2Нови Сад,17.01.2014.- Након покренуте иницијативе „УОСЈУ“ , уз подршку чланица „Савеза ратних ветерана Србије“за изједначавањем права ратних ветерана у Новом Саду са правима сабораца у Београду, данас је са почетком у 12 часова организован протесни скуп пред Градском кућом, као и потписивање петиције. Скупу је присуствовало око 500 ветерана, као и других грађана, а догађај је медијски испратила РТВ Војводине. http://youtu.be/uFPAy6154Qo

Протест је организован због неблаговремене реакције градских власти након покренуте иницијативе прошле године, за умањење комуналних давања свим категоријама ветерана у износу од 50 % ( по угледу на одлуку градске Скупштине Београда). У међувремену је 13.01.2014. одржан састанак делагације удружења „УОСЈУ“и председника „СРВС“ са шефом кабинета и помоћницима Градоначелника Новог Сада, где су размењена мишљења и направљен мањи помак ка решењу овог питања. Уз образложење градских челника, да град нема буџетска средства за већи број корисника, ипак је договорено да Градоначелник Вучевић упути писма на адресе 4 јавна предузећа са образложењем. Такође, усаглашени су ставови да је потребно израдити социјалне карте, као и формирати комисију која би се бавила овим питањима.

протест2Окупљеним грађанима обратили су се председник новосадског удружења Ж. Вукелић, као и шеф кабинета Градоначелника А. Петровић, који је прочитао усаглашене ставове и писмо Градоначелника. У изјави за медије Вукелић је поред овог захтева поновио став свог матичног удружења и „Савеза ратних ветерана Србије“, да је само усвајањем предлога новог „Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица“ могуће системски решити нагомилане проблеме свих категорија бивших бораца. Ово је посебно значајно, јер је недаван штрајк глађу бораца у Ваљеву окончан, између осталог и споразумом представника ветерана и Владе обећањем да ће се у току године урадити „измене и допуне закона о борачко-инвалидској“ заштити. Обзиром да је поменути важећи закон више од 20 пута допуњаван и измењиван, да поред свега штити права мање од 10 % борачке популације, јасно је да никаве нове измене и допуне не могу пружити потребну заштиту ратним ветеранима. Потребно је извршити кодификацију свих досадашњих прописа, одбацити застарела и усвојити нова решења по угледу на све земље из региона, увести матични регистар свих бораца и других корисника, што и јесте суштина предлога закона „СРВС“.

nszeljkopeticija3Протесни скуп је протекао у миру, без инцидената, а потписану петицију 482 борца Ж. Вукелић је предао на писарници Градске куће.

 

 

277358
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
67
496
563
274804
2720
11973
277358
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 10.12.2019 08:59
Счетчик joomla