Дан Републике Српске

vencirs1Бањалука,09.01.2014.- Полагањем венаца на бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик палим борцима Војске Републике Српске, у Бањалуци је почео програм прославе 9. јануара - Дана Републике Српске и крсне славе Републике - Светог архиђакона Стефана. Делегација Кабинета председника РС положила је цвеће на споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака. Јуче,08.01. одана је почаст палим борцима у НОР-у. Програм обележавања овог значајног датума, настављен је Свечаном академијом у Културном центру Бански двор и пријемом у згради Владе Републике Српске уз присуство делегације државног врха Србије. Република Српска обележава 9. јануар у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на dan-republike-srpske2Палама проглашена Српска Република БиХ. Током политичке кризе након отцепљења БИХ 1991.године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом "Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини". Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део "српских аутономних територија". Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила "Републику Српску Босну и Херцеговину".

 

 

Ђокић: За стварање српске животе дало 23.000 бораца

 

republika srpska 660x330Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је укупно 23.000 бораца и припадника Министарства унутрашњих послова Српске дало животе за стварање Републике, те поручио да нико не сме заборавити тај огроман чин жртве.
„На њиховој жртви настали су темељи на којима данас почива Српска и на којима ће она трајно остати и у будућности“, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци након полагања венаца на Спомен-костурници на Новом бањалучком гробљу.
Ђокић је поручио да „никада неће, нити било ко смије заборавити тај огроман чин жртве“, истичући „да Српска има трајно у обавези да их се сјећа, помиње њихова имена и да брине о њиховим породицама у мјери колико то може.“„Увјерен сам да ће Република у будућности то чини још и више, те на разне друге начине стављати до знања колико поштује чин жртве свакога ко је дао свој живот за Српску“, закључио је Ђокић.
Осим Ђокића, венце на Спомен-костурници положили су изасланик председника Републике Српске Душко Ћетковић, делегација Народне скупштине и Владе Српске, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, делегације Савета министара БиХ, Министарства одбране БиХ и Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.
Венце је положила и делегација Борачке организације, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организације ратних војних инвалида, Савеза логораша Српске и делегација Савеза општина и градова Републике Српске.

Непримерене "честитке" за дан РС

uvredljiva-cestitka-srbimaБањалука -- Уочи дана Републике Српске на више адреса званичника сигле су "честитке" непримереног садржаја. Наиме, на "честиткама" је фотографија гомиле људских костију и лешева и натпис: "Ако обележавате Дан Републике Српске, не заборавите - ово су њени темељи".   На полеђини су наведени називи 25 углавном бошњачких удружења проистеклих из рата, међу којима је и Коалиција "1.март", али и удружења која се званично декларишу да се залажу за - "толеранцију, мир, истину и правду". Међу њима су Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из Тузле.

Председник РС Милорад Додик рекао је да су надлежне институције Републике Српске већ предузеле предвиђене мере.Он је пријем поводом дана РС организовао и 4. јануара и са тог пројема је поручио да је РС и данас спремна да прихвати Босну и Херцеговину, али одбијање Бошњака да прихвате РС показује да је то чак више бесмислено и говорити. Он је то рекао јер се пријему, као ни ранијих година, нису одазвали бошњачки посланици у Народној скупштини РС и делегати у Већу народа, па је поручио да "не треба онда да се Бошњаци чуде што људи из РС не желе да прихвате БиХ". "РС је легитимна и легална и део је уставног поретка БиХ. РС је међународно прихваћена и призната кроз Дејтонски споразум и свако оспоравање је удар на њен Устав и значај", подсетио је тим поводом, а тада је навео и да су стигле "честитке" непримереног садржаја што се, како је истакао, раније није дешавало. Он је рекао да томе не придаје било какав значај, али је истакао да се таквим радњама омаловажава РС, која је међународно верификована."Наравно да је током рата било страдања, али се овим потенцира чињеница да је неко други страдао, а да нису и Срби страдали", навео је Додик после седнице Сената РС и указао да је у таквој атмосфери немогуће тражити да БиХ "буде вољена". "Видљива је промоција мржње и нетрпељивости у томе. Мислим да онај ко мрзи има проблем, а не онај коме је мржња упућена. С достојанством славимо Дан РС и од тога нећемо одустати", навео је председник РС и додао да нико због тога није угрожен и да није сигуран да је ситуација таква тамо одакле долазе "честитке". Додик је најавио да ће следећа тема седнице овог Саветодавног тела бити положај Срба у Федерацији БиХ. „Постоје утврђени подаци о 6.000 Срба убијених у федералном Сарајеву током последњег рата и постоје иницијативе да се на простору Источног Сарајева направи меморијални центар посвећен страдалима", рекао је он. Сенатори су навели да су изазови с којима ће се РС суочити у овој години избори, обележавање почетка Првог светског рата и економска питања, казао је Додик.

(извор: Танјуг)

341077
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
71
365
1578
336714
5168
7381
341077
Ваш IP: 3.228.220.31
У Србији је 14.08.2020 04:29
Счетчик joomla