Међународни дан особа са инвалидитетом

7777703.12.2013.- У Србији живи више од 700.000 особа са инвалидитетом, а чак 70 одсто њих је сиромашно. Већи проблем од физичких баријера је свест грађана и недовољна брига локалних самоуправа за такве суграђане. На овај проблем указале су бројне организације , међу којима и „Патриотски фронт“, чијих 20% чланова чине ратни војни инвалиди. Када је реч о регулативи особа са инвалидитетом она је унапређена и синхронизована са европским законодавством, али се у пракси прописи недовољно примењују. Ратни војни инвалиди и поред поменуте законске регулативе, често наилазе на бирократске и друге препреке које им отежавају положај.

Ова тема је покренута путем подручних одбора Удружења и потенцира се у локалним самоуправама, са циљем да се статус инвалидних лица доведе на заслужени ниво бриге друштва.

sastinvalidaПоводом данашњег дана, градоначелник Шапца Милош Милошевић, са сарадницима, примио је данас у Градској управи представнике организација и удружења особа са инвалидитетом на подручју града Шапца. Била је то прилика за разговор о потребама и проблемима особа са инвалидитетом, као и за изношење предлога и сугестија ради унапређења њиховог положаја у друштву. Састанку је присуствовала и делегација Регионалног одбора „Патриотског фронта“ за западну Србију.
Према оцени Славише Савића, члана Градског већа и секретара Удружења параплегичара Мачванског округа, сарадња удружења особа са инвалидитетом и Града Шапца је добра и видљива кроз систем подршке локалне самоуправе који је све потпунији.
Како је истакла Јасминка Ристивојевић, члан Градског већа, Град Шабац води активну социјалну политику у циљу изједначавања права особа са инвалидитетом са правима свих суграђана.
- За активности удружења особа са инвалидитетом, пројекте и трошкове удружења, Град Шабац годишње издвоји око 27 милиона динара. Осим тога, Град субвенционише 50 одсто трошкова за грејање, воду и комуналне услуге инвалидним лицима по повољнијим условима. Међу најзначајнијим мерама које Град финансира је Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју, за чије се функционисање из градског буџета годишње издвији 13 милиона динара. Када је реч о деци са сметњама у виду и слуху Град годишње издвоји три милиона динара за њихов смештај у интернатима и похађање школе у Београду, а ту су и трошкови превоза њихових родитеља и пратиоца. Особе са инвалидитетом имају на располагању специјално возило при Црвеном крсту, а за њихов превоз годишње се издвоји око 1,5 милиона динара. Са „Каритасом“ суфинансирамо пројекат кућне неге са особе са менталним поремећајем где Град учествује са два милиона динара“- навела је Јасминка Ристивојевић и додала да је за спортске и потребе физичке културе особа са инвалидитетом опредељено милион динара.
Она је такође нагласила да Град Шабац у потпуности поштује закон о запошљавању особа са инвалидитетом и смањеном радном способношћу. То се односи на Градску управу и јавна предузећа и установе чији је оснивач локална самоуправа.

 

341070
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
64
365
1571
336714
5161
7381
341070
Ваш IP: 3.228.220.31
У Србији је 14.08.2020 04:17
Счетчик joomla