Јавна трибина ратних ветерана у Суботици

tribinasu1Суботица 10.07.2013.- Након састанка у Новом  Саду, одржана је и јавна трибина ратних ветерана у Суботици, у згради Нове Општине. Пред више од 200 присутних  о проблематици и могућим решењима говорили су Неђо Антонић, председник Скупштине „Савеза ратних ветерана Србије“ и „Патриотског фронта“, Славко Добрић, представник „Српских Ратних Ветерана“ и Жељко Вукелић, генерални секретар „СРВС и председник Удружења  „UOSYU“.Прва тачка  дневног реда је било обавештавање чланова о захтеву који је Савез упутио градским властима у Суботици о субвенционисаном плаћању комуналних услуга ратним ветеранима. Сличан је пре тога упућен Градској управи у Новом Саду, где су постигнути начелни договори око могуће реализације од 01.јануара 2014. године. Жељко Вукелић је изложио резултате преговора у вези овог питања са г. Љубеном Христовим, помоћником Градоначелника Суботице и уверио присутне да ће се ови контакти наставити до остварења захтева ветерана.

 

tribinasu2Путем видео бима приказан је и документарни филм, где су заступник резервиста пред Међународним судом у Стразбуру адвокат Срђан  Алексић и Миле Милошевић, председник СРВС изнели своја мишљења о спору ратних ветерана против Државе Србије и могућем исходу процеса. Изразили су свој оптимизам и увереност да ће се првостепена пресуда потврдити и да ће се спор окончати у корист ратних ветерана, а коначна, правоснажна пресуда се очекује током августа 2013. године. 

О предлогу новог закона о ратним ветеранима је говорио Неђо Антонић, председник Скупштине  „Савеза РВ Србије“. Изложио је досадашње активности „СРВС“ и осталих удружења, чланица Савеза, у вези напора које Савез улаже како би се трајно решило питање и проблеми ветерана у земљи, кроз предложени „Закон о ратним ветеранима и члановима њихових породица“. 

Жељко Вукелић  је обавестио чланове о организованом одласку аутобусом у Хрватску –Жировац и позвао их 10.08.2013. г. на обележавање места страдања српског народа у избегличкој колони за време акције Олуја 1995.г.

 

tribinasu3Кроз дијалог и постављена питања, ветерани  су изразили своје огорчење у вези њиховог статуса у друштву, посебно у домену неадекватне здравствене  заштите и разних других, нерешених питања везаних за готово пола милиона учесника ратова '90.

 

Пуна сала, подробно излагање говорника, конструктиван дијалог, показали су да интерес ветерана за решавање својих елементарних проблема не јењава, а заједнички закључак је да само системско решење у виду новог закона може побољшати положај читаве популације.

 

329010
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
137
198
893
325532
482
8237
329010
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 19:56
Счетчик joomla